CX-30-ul este, dupa 3-ul lansat in primavara, a 2-a masina din portofoliul Mazda care face parte din noua generatie de modele. Pozitionat intre CX5-ul deja pe piata de 2 ani si 3, vine cu dimensiuni aproape identice cu cel din urma avand o platforma derivata din a lui si cel mai important, un plus de 3.5 [cm] al garzii la sol.
La interior, butoanele de reglare AC si cele de pe consola centrala au rama exterioara din metal si un zgomot specific la apasare demn de clase mai luxoase.
Volanul are o calitate perceputa pe care ar fi trebuit s-o regasim la Mazda de (mult) mai multi ani. Ma refer aici la o grosime pe care o pot considera acum optima, precum si o textura a pielii si faptul ca e mai moale la apasare, mulandu-se mai bine pe mana.
Rezolutia camerelor e e acum la nivelul potrivit, rezolvandu-se unul din putinele reprosuri la adresa sistemului de pe CX-5. Ecranul central de 8.8 inchi nu e tactil, dar controlarea prin rotita sistemului Mazda connect e usoara si intuitiva.
Imbinarile de la interior sunt de foarte buna calitate, toate suprafetele interioare fiind placute la atingere. Variantele de culoare, albastru / rosu de la interior nu mi se pare ca sunt puse in valoare in poze, oricat am incercat si am vazut in pozele de prezentare. Recomand (si) aici o vizita la cel mai apropiat dealer.
Scaunele sunt in linia celor de la CX-5, adica scurte in sezut pentru gustul meu, la 1.85 inaltime. Da, as fi preferat un sezut extensibil precum la alte marci, si totusi nu am ‘reusit’ sa le gasesc inconfortabile. Partea laterala a sezutului nu exceleaza in suport, si prin asta ma refer la faptul ca nu jeneaza lateralul picioarelor la drumuri lungi. E posibil ca unele persoane sa gaseasca tapiseria de piele ca mai putin optima, datorita faptului ca sezutul e mai tare in aceasta configuratie. Am simtit diferenta imediat fata de scaunele de textil de pe CX-5-ul meu de zi cu zi. Personal, atata timp cat nu sunt si ventilate, eu spun pas scaunelor din piele.
Gurile de ventilatie din stanga si dreapta volanului arata foarte bine ca desen, dar eu nu agreez curentul de aer direct pe maini, si nu am reusit sa-l deviez decat in mica parte. Mi-a ramas doar sa le inchid de tot, crescand viteza aerului pe celelalte guri ramase.
Spatiile de depozitare din usile fata sunt mai adanci decat in CX-5, iar cotiera este mai mare si are acum si reglaj al adancimii. Apreciez ca materialul piano black de pe consola centrala a fost inlocuit cu altul texturat la interior, in ideea ca viitoarele zgarieturi inevitabile se vor vedea mai putin.
Spatiul din spate e decent pentru 2 oameni, sau 1 + 1 scaun de copil. 3 pe bancheta din spate, din orice combinatie, nu e fezabil decat pe distante scurte.
Performantele dinamice ale motoarelor din paleta nu sunt impresionante, pentru asta va trebui asteptata o versiune MPS, pe orice model va dori Mazda sa ne binecuvanteze.
G-ul de 122 de cai este decent pentru oras, acolo unde va sta cea mai mare parte a timpului. Pretentii de asa zisa sportivitate nu apar decat peste 4500 rpm, unde nu e exclus totusi sa ajunga foarte rar, data fiind foarte buna antifonare.
X-ul de 180 de cai insa in combinatie cu o cutie manuala e ceea ce trebuie cumparat pentru a linistii piticii de pe creier apropos de tirurile de pe DN-uri. Caii se simt prezenti toti, trage liniar, si in afara de cele cateva secunde la pornire cand are un zgomot ce adduce putin a diesel, se aude ca un benzinar clasic de la Mazda. Compresorul nu e pentru putere, ci pentru mai mult aer in camera de ardere. E pus in functiune de cureaua de distributie a motorului, si ii permite sa aiba cuplul maxim cu 1000 rpm mai jos decat G165-ul pe care il inlocuieste.
Consumurile declarate pentru X pe noul ciclu WLTP sunt foarte bune, si ar trebui sa fie mult mai apropriate de realitate decat cele obtinute pe sistemul de testare NEDC folosit pana anul acesta.
In plus fata de sistemele de asistenta existente pana acum pe restul gamei, o camera in infrarosu aflata in coltul din stanga sus al display-ului central monitorizeaza de acum ochii soferului si atentioneaza in cazul in care nu e atent / e obosit.
Faptul ca un X 4×4 automat, cu extra dotarile de siguranta si sunet ajunge la ~32k euro, sensibil egal cu cat am dat pe CX-5-ul meu Revo 4×4 175, m-ar face sa aleg CX-30-ul in momentul de fata, pentru o masina noua de familie.